fbpx
Organik tarımda ilaç kullanımı

Organik tarımda ilaç kullanımı

Organik tarımda ilaçlama yapılabilir mi? Organik tarımda kullanılan ürünler – insan sağlığına veya çevreye zarar verebilir mi? Söz konusu organik tarım olduğunda, zararlı mücadelesine ilişkin pek çok tartışma mevcuttur. Yaygın inanç ise organik tarımda ilaç kullanımının tamamen yasak olduğu yönündedir. Oysa zararlı mücadelesi, geleneksel tarımda olduğu gibi organik tarımda da son derece önemlidir ve bazı tarım ilaçlarının kullanımına organik tarımda izin verilir, ancak bunlar geleneksel tarımda kullanılanlardan farklı tarım ilaçlardır.

Organik tarımda zararlılar mücadele ve tarım ilacı kullanımı

Popüler inanışın aksine, organik tarımda da gerekli durumlarda tarım ilacı kullanılır. Kompost ve gübre gibi materyallerin yanı sıra alüminyum-kalsiyum fosfat, magnezyum sülfat, kalsiyum polisülfit, bakır sülfat gibi ürün veya ilaçlar, organik tarımda zararlı mücadelesinde sıklıkla tercih edilen ürünlerdir. Bazı akarlarla mücadelede, yalnızca o akarla beslenen haşerelerin kontrollü biçimde kullanılması da organik tarımda sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir.

Geleneksel tarımda kullanılan tarım ilaçları ile aralarındaki temel fark, organik tarımda kullanılan girdilerin bitki, hayvan, mikrobiyal veya mineral kökenli olmalarıdır. Yani organik tarımda kullanılan moleküller, ekosistem hizmetleri tarafından sentezlenen, “doğal olarak oluşan” malzemeler olmalıdır.

Organik Tarımda İzin Verilen Tarım İlaçları Tehlikeli midir?

Bazı tarım ilaçlarına, “doğal kökenli” unsurlardan sentezlendikleri sürece organik tarımda izin verilir. Ancak bu tarım ilaçlarının doğal kökenli olmaları, geleneksel tarımda kullanılan kimyasal tarım ilaçlarından daha güvenli oldukları anlamına gelmez.

Mantar ilacı veya böcek ilacı olarak kullanılacak olan tüm organik ürünler, farklı kullanımlara ve toksisite derecelerine sahiptir. Bu nedenle son derece dikkatli biçimde kullanılmaları gerekmektedir. Ancak bazen ne kadar dikkat edilirse edilsin, istenmeyen sorunlarla karşılaşılabilir. Örneğin gübresinden faydalanılan hayvanların yapay yemle beslenmesi veya antibiyotik, hormon desteği almış olmaları halinde, maruz bırakıldıkları tüm bu kimyasallar gübreleri yoluyla toprağa da geçebilir. Yine organik tarım için onay verilmiş olan bakır sülfat, magnezyum fosfat gibi ürünlerin yanlış kullanımı halinde toksisitenin yükselmesi riski bulunmaktadır.

Organik Tarım İlaçları Çevre İçin Zararsız Mı?

Organik kaynaklı ilaçların çevre için daha iyi olduğunu söylediğimizde bu organik bir tarım ilacının mutlaka çevre açısından daha iyi olduğu anlamına gelmez. Bakır sülfat örneğinde olduğu gibi, biyolojik bir tarım ilacının sürekli kullanımının ekosistemler üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve kaynak suları için risk oluşturabilir. Bir başka örnek olarak şeker kamışı romundan izole edilen bir bakteri türü olan Saccharopolyspora spinosa, dünya çapında kullanılan organik zararlı mücadelesi araçlarından biridir ancak arı ve kelebek gibi tozlayıcılar için yüksek derecede zehirli kabul edilmektedir.

Yapılan bir araştırmalar bazı durumlarda “doğal” veya “organik” tarım ilacı kullanımının çevreye kimyasal tarım ilaçlarının kullanımından daha zararlı olabileceğini göstermiştir. Bunun sebebi ise bazı durumlarda doğal kökenli tarım ilaçlarının, eşdeğer kimyasal tarım ilaçlarına göre daha az bir etkiye sahip olması, bu nedenle aynı sonuç için diğer organizmalar veya ekosistemin diğer bileşenleri üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecek çok daha yüksek miktarların kullanılması gerekliliğidir.

Peki organik tarımda insan ve çevre sağlığı için risk taşımayan bir çözüm mevcut mu? Zararlılarla mücadelede sürdürülebilir bir çevre adına ne yapılabilir? Bu soruların yanıtı, “diatomit toprağında” bulunuyor.

Diatomit toprağı nedir?

Diatomit toprağı, milyonlarca yıl önce okyanus ve göl sularında yaşamış ve her çeşit su canlısının gıda kaynağı olmuş diatomların fosilleşmiş kalıntılarından oluşur. Okyanus tabanında oluşan metrelerce kalınlıktaki bu fosil tabakası jeolojik hareketlerle zaman içerisinde dünya yüzeyine çıkmıştır. Bugün madenlerden çıkarılan ve öğütülerek toz haline getirilen diatomlardan oluşan diatomit toprağı, bilinen en güvenilir böcek ilaçlarından biridir.

Tamamen doğal bir ürün olan ve haşere ve akarların dehidre olarak ölmelerini sağlayan diatomit toprağının bir başka özelliği ise kokusunu alan zararlıların bölgeye gelmesini engellemesidir. Bu özelliğiyle diatomit toprağı yalnızca istila döneminde yararlı olmakla kalmaz; düzenli kullanımda haşere oluşumunun engellenmesine de yardımcı olur.

Arılar da diatomit toprağının kullanıldığı bölgelere gelmezler. Ancak herhangi bir şekilde diatomit toprağına temas etmeleri halinde tüylü gövdeleri onlar için koruyucu bir kalkan görevi görür. Arılar silkelenerek diatomit toprağını üzerlerinden temizleyebilirler. Bu nedenle arıcılık yapılan bölgelerin yakınında da kullanılabilecek, güvenli bir zararlı mücadele aracıdır.

Diatomit toprağı hangi zararlılara karşı etkilidir?

Pek çok organik tarım ilacının etki alanı sınırlıyken, diatomit toprağı neredeyse tüm haşere ve akarlar için etkilidir. Meyve ağaçları ve sebzeler için olduğu kadar, süs bitkileri için de güvenilirdir.

Diatomit toprağının kullanım alanı tarımla da sınırlı değildir. Hayvancılıkta ağılların temizliği için kullanılarak sinek, parazit ve mantar oluşumunu engeller. İçeriğindeki çok sayıdaki mineral sayesinde hem insan hem de hayvanlar için güvenilir bir besin takviyesidir. Sindirim sistemini rahatlatan ve bağırsak parazitlerine karşı koruma sağlayan diatomit toprağı; hayvanların beslendiği mera alanlarında da güvenle kullanılabilir.

Diatomit toprağının koruma süresi nedir?

Diatomit toprağı zararlı istilasının yaşandığı dönemde kullanıldığı takdirde kısa sürede etkisini gösterir. Koruma amaçlı kullanımdaysa, sulama ve yağmur oranına göre değişmekle birlikte 8 ila 12 hafta arasında etkinliğini devam ettirir. Aynı zamanda toprak için doğal gübre özelliği taşıyan diatomit toprak her mevsimde, güvenle kullanılabilir.

Katkısız diatomit toprağı desteği için Diaterra ürünlerini tercih edin

Diaterra, %100 diatomit toprağından oluşan ürünleriyle organik tarım için mükemmel bir tarım ilacı çözümüdür. Sürdürülebilir bir tarım için yola çıkan Diaterra, 50 yıllık maden mühendisliği deneyimiyle kolayca uygulanabilen, uygun maliyetli çözümler sunar.

Tarım ve hayvancılıkta güvenle kullanabileceğiniz Diaterra ürünleriyle ilgili detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

WhatsApp'tayız!