Tahta Kurusu İlacı Diatomlu Toprak

Tahta Kurusu İlacı Diatomlu Toprak

Organik, zararsız ve etkili bir insektisit (böcek ilacı) olan diatomlu toprak, ev ve bahçe zararlılarını imha etme konusunda bir numaralı formüldür. Kolay uygulanabilen ve insan sağlığına yönelik bir tehdit oluşturmayan diatomlu toprak, tahtakurularını kısa süre içinde yok edebilme özelliğiyle bilinir. Diaterra tarafından sunulan ve tahtakurularını yaşam alanlarınızdan temizlemenizi sağlayacak diatomlu toprağın güçlü etkisiyle tanışın.

Tahtakurusu Nasıl Anlaşılır 

Yaşam alanlarınızda her an tahtakuruları ile karşılaşabilirsiniz. Böceklerle doğrudan karşılaşmanın dışında, onların varlığına işaret edecek bazı göstergeler ve değişiklikler söz konusu olabilir. Gözle göremediğiniz tahtakurularını tespit ederken şu belirtilerle karşılaşabilirsiniz.

  • Böcekler ezildiği için koyu ya da paslı bir renk tonuna sahip yatak çarşafı lekeleri 
  • Oldukça küçük (yaklaşık olarak 1 mm) yumurta ya da yumurta kabukları
  • Küçük, nokta büyüklüğünde, koyu leke biçiminde görünen tahtakurusu dışkıları
  • Soluk renk tonuna sahip sarımsı deri döküntüleri 

Tahtakurusu Neden Olur ve Tamamen Nasıl Yok Edilir 

Tahtakurusu genellikle başka bir barınma alanından yaşadığınız bölgeye geçiş yapar. Mesela, bavulunuza yerleşmiş olan tahtakuruları tatilden dönüşte evinize geçiş yapmış olabilirler. Taşınan böcekler yerleştikleri yerde kolayca çoğalır. Evin içinde de, fazla aydınlık olmayan, dağınık ve nemli yerlerde yaşarlar. Yorgan, nevresim ve yatağın iç taraflarında tahtakurularına rastlanabilir.

Tahtakurularını tümüyle imha etmek için en etkili yol diatomlu toprak kullanımıdır. Tamamen organik unsurlardan oluşan diatomlu toprak, tahtakurularının kabuklarına ve derilerine güçlü bir şekilde nüfuz ederek etkinlik gösterir. Amorf silisten içeren güçlü içeriğiyle diatomlu toprak, tahtakurularına karşı etkili bir savunma bariyeri inşa eder. 

Tahtakurusu Nasıl Yok Edilir: Diatomlu Toprak Çözümü 

Hem uzun süre boyunca beslenmeden  hayatta kalabildikleri hem de çok kolay ve hızlı bir şekilde çoğalabildikleri için tahtakurularının istilası can sıkıcıdır. Sayıları yaz aylarında pik yapan tahtakurularından kurtulmak, tıpkı diğer haşere türlerinde olduğu gibi, pek kolay değildir ve bir dizi işlemi gerektirir. Bu tedbirler arasında en etkili olanı hiç kuşkusuz diatomlu toprak kullanımıdır. Tahtakurularına karşı, başta diatomlu toprak olmak üzere şu tedbirleri alabilirsiniz: 

  • Diatomlu toprak: Diatomlu toprak tahtakurularını yok etmek için en etkili yoldur. Bilimsel çalışmalara göre yeteri miktarda diatomlu toprak, dokuz ve on günlük periyotlarda uygulandığında, erişkin tahtakurularının tamamını yok ettiğini ortaya koymuştur. Yüksek oranda silika ihtiva eden diatomlu toprak, böcek dokularını kurutup onların ölmesini sağlayan bir insektisit olarak bilinir. Özellikle yassı tahtakurularında (Coreidae) maksimum verimli sonuç veren diatomlu toprak, son derece kolay bir şekilde uygulanabilir. 
  • Geçici bariyerler: Tahtakuruları yatağa ulaşan böcekler oldukları için, onlara yönelik kapsamlı bir ilaçlama başlatmadan önce, geçici bir tedbir almak isteyebilirsiniz. Basit bir yöntem olarak yatağın ayak kısımlarına sabunlu su dolu kaplar bırakabilirsiniz. Onların da etrafına parmak ucu kalınlığında bir katman oluşturacak kadar vazelin sürerek geçici önlemden alınacak etkiyi artırabilirsiniz. 
  • Borik asit:  Borik asit, böcekleri öldürmek için zaman zaman kullanılan bir insektisittir. Özellikle karınca, hamam böceği ve tahta kurusu gibi zararlıları kontrol etmek için yaygın olarak kullanılır. 

Tahta Kurusu İlacı Olarak Diatomlu Toprak Diaterra Kullanımı

Tahtakurusu ilacı olarak diatomlu toprağı uygulamanız oldukça kolaydır. Bunun için öncelikle mobilya, baza altı, süpürgelik gibi eşyaların duvar ile olan temasını kesin. Elektriği de kesip, eldiven ve maske giydikten sonra sonra diatomlu toprağı hazır edin. Yatak altı, yatağın etrafı, halı çevresi, mobilyaların etrafı ve pencere eşiklerine diatomlu toprağı ince bir tabaka oluşturacak şekilde serpin. Elektrik prizlerine, pervazlara, odanın giriş kısımlarına, kapı çerçevelerine de diatomlu toprağı zemini biraz kaplayacak ve ince tabaka oluşturacak şekilde uygulayın. 

Toprağı iyice yaymak için küçük bir fırça ya da benzeri bir araçtan yardım alabilirsiniz. Yatak ve yatak çevresine daha fazla toz serpiştirmeniz yararlı olacaktır. Başka bir yöntem önerilmedikçe bu uygulamayı tahtakuruları azalana kadar haftada bir gün yapabilirsiniz. Her uygulamanın ardından vakumla temizlik yapıp aynı işlemleri yeniden uygulamalısınız. Tahtakurularının belirgin düzeyde azalmaları ya da tümüyle bitmeleri için bir ay ya da daha uzun süre gerekebilir. 

Tahtakurularını gidermede Diaterra’nın diatomlu toprak ürününü tercih edebilirsiniz. Diaterra güvencesiyle sunulan diatomlu toprak, FDA, EPA ve ABD Çevre Koruma Kurumu tarafından onay almış, sağlığa zararlı olmayan doğal bir çözümdür. Uzun süre solunmadığı takdirde hiçbir soruna yol açmayan diatomlu toprağı, ev ve bahçenizede kolaylıkla uygulamanız mümkündür. Gerek sıvı gerek kuru formda uygulayabileceğiniz Diaterra diatomlu toprak ürününü şimdi keşfedin!

Tahtakurusu Isırığı

Tahtakuruları, insan kanından beslenebilmek için cildi ısırır ve deldikleri yere tükürüklerini enjekte ederler. Tahta kurusunun ısırdığı bölgenin çevresinde yanma ve sıcaklık hissi, ağrı, şişlik ve kaşıntı durumları gözlemlenebilir. 

Tahtakurusu Isırığı Nasıl Olur 

Tahtakurusu ısırığı, genellikle tahta kurularının insan cildi üzerinde beslenmek için ısırma eğiliminde olduğu durumlarda ortaya çıkar. Isırık genellikle ufak kırmızı lekeler ya da irili ufaklı kabarıklıklar şeklinde ortaya çıkar. Buna kaşıntı, hafif şişlik gibi belirtiler eşlik edebilir. Isırılan bölgedeki reaksiyon, kişinin bağışıklık sistemi ve cilt tipine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Tahta Kurusu Isırığı Zararları 

Normal şartlar altında fark edilmesi zor olan, yapıları tahribata uğratmayan ve zehirli olmayan tahtakuruları, masum ev canlılarından sayılır. Ne var ki tahtakuruları gece derinizi ısırarak gün boyu kaşıntıya neden olabilirler. Kaşıntı hissi kolay kolay geçmediği için bu durum yaraların oluşmasına neden olabilir. Küçük yaralar ciddi sağlık sorunları oluşturmaz. Ancak açık yaralar kolay enfekte olur ve ısırılan bölgede bakteriyel cilt enfeksiyonu baş gösterebilir.

Diğer bir ihtimal ise olası alerjik reaksiyondur. Bazı insanlar tahtakurusu ısırığı sonucunda alerjik reaksiyon yaşayabilirler. Aşırı hassasiyeti olan kişilerde anafilaktik şok olarak tanımlanan tablo oluşabilir. Nefes darlığı, dudak ve dilde şişme, boğazda sıkışma ve hırıltı gibi ciddi belirtiler görülebilir. Bu tip durumlar acil tıbbi müdahaleyi zorunlu kılar. Tahtakurularının bazı durumlarda M. Leprae Pasteurella pestis ve Bacillus Anthracis gibi  hastalıkları bulaştırdığı da görülmüştür. Sonuç olarak tahtakuruları genelde zararsız olsa da, hassas bünyelerde nadiren alerjik reaksiyonu tetikleyip hastalık bulaştırabilirler.

Tahtakurusu Neyi Sevmez

Tahtakuruları en iyi diatomlu toprak ile giderilir. Destekleyici olarak başka bileşenleri ve materyalleri kullanmak da mümkündür. Tahtakuruları ağır kokulardan, bariyerlerden ve spesifik alkol kokularından hoşlanmaz. Tahtakurularının en çok uzak durduğu bileşenler ve durumlar şunlardır: 

  • İzopropil alkol: Renksiz ve uçucu bir sıvı olan izopropil alkol, tahtakurularını belirli alanlarda uzak tutma konusunda etkilidir. İspirto olarak bilinen bu sıvıyı özellikle tuvaletin belirli alanlarına eser miktarda püskürtebilirsiniz.
  • Lavanta kokusu: Tahtakuruları genel olarak lavanta kokusundan uzak durmayı tercih eder. Bu nedenle lavanta yağı kullanımını tercih edebilirsiniz. 
  • Bitkiler ve bitkisel yağlar: Tahtakuruları, okaliptüs, nane, tarçın, karabiber gibi yoğun kokulardan haz etmezler. Bu noktada biberiye yağı ya da okaliptüs yağı gibi esansiyel yağlardan da faydalanabilirsiniz. Yoğun ve aromatik kokulu bitki ve yağları, abartılı olmayacak düzeyde, evin sorunlu alanlarına sürebilirsiniz. 
  • Düz zemin: Tahtakuruları düz zeminleri sevmez. Bunun yerine engebeli noktaları, boşlukları, pervazları, çarşafları ve nevresimleri sever. Evin farklı alanlarındaki dağınıklığı gidererek bir ölçüde tahtakurularının azalmasına katkıda bulunabilirsiniz. 
WhatsApp'tayız!