
Mekanik İnsektisit Nedir? Organik Tarımda Mekanik İnsektisit Kullanımı
Mekanik insektisit tarım arazilerinde, meyve bahçelerinde ve ormanlık alanlardaki zararlıları yok etmek için kullanılan fiziksel araçlara verilen isimdir. Kimyasal insektisite göre pek çok avantajları bulunan mekanik insektisitler, bitkiler ve sebzeler tarafından absorbe edilmezler.
Böcek zararlılarının ve akarların kontrol altına alınması mahsul verimini artırır ve meyve/sebze fiyatlarının sabit seviyelerde kalmasını sağlar. Zararlı böceklerin etkin kontrolü olmadan genel gıda üretimi düşebilir ve arz sıkıntısı yaşanabilir. Ancak kimayasal ilaçların yoğun kullanımı, zararlıların ilaçlara karşı gün geçtikçe daha fazla direnç gösterip dayanıklılık kazanmasına neden olmuştur. Öte yandan ekosistem için ciddi bir tehdit oluşturan kimyasal kalıntılar, kontrolsüz ilaçlamanın da etkisiyle hem doğadaki canlıların hem de bu ilaçlara doğrudan gıda yoluyla ya da çevresel etkiler nedeniyle maruz insanların ciddi sağlık problemleri yaşamalarına neden olur.
Mekanik İnsektisit konusunu detaylı bir şekilde ele almadan önce İnsektisit nedir? sorusunun cevabını vermekte fayda var.
İnsektisit Nedir?
Güçlü bir pestisit çeşidi olan insektisitler, yani “böcek ilaçları” bir veya daha fazla böcek türünü öldürmek, zarar vermek, uzaklaştırmak veya hafifletmek için formüle edilmiş ürünlerdir. Böcek öldürücüler farklı şekillerde çalışır. Bazı böcek öldürücüler sinir sistemini bozar, bazıları ise dış iskeletlerine zarar verebilir, onları uzaklaştırabilir veya başka yollarla kontrol edebilir. Ayrıca spreyler, tozlar, jeller ve yemler gibi çeşitli formlarda da paketlenebilirler . Bu faktörler nedeniyle her böcek ilacı, hedeflenmeyen böceklere, insanlara , evcil hayvanlara ve çevreye farklı düzeyde risk oluşturabilir .
Mekanik İnsektisit Nedir?
Son yıllarda çiftçilerin kimyasal ilaçlama yöntemlerini yaygın olarak kullanmaya başlaması hem çevre hem de sağlık sorunlara yol açmaya başladığından, doğal yöntemlere ilgi giderek artmaktadır. Sentetik ilaçların yoğun kullanımı, zararlıların ilaçlara karşı gün geçtikçe daha fazla direnç gösterip dayanıklılık kazanmasına neden olmuştur.
Ekosistem için ciddi bir tehdit oluşturan kimyasal kalıntılar, kontrolsüz ilaçlamanın da etkisiyle hem doğadaki canlıların hem de bu ilaçlara doğrudan gıda yoluyla ya da çevresel etkiler nedeniyle maruz insanların ciddi sağlık problemleri yaşamalarına neden olur. Sentetik ilaçlar yer altı sularına, denizlere ve okyanuslara kolayca karıştığından su altında yaşayan canlılar için de önemli bir tehdit oluşturmaya başlamıştır.
Bitkisel ilaçlar ya da mekanik insektisit gibi doğal yöntemler bu zararı minimuma çekmeyi hedefler. Zararlıları elle toplamak, mahsulün üzerini örterek güçlenene kadar haşerelerden korumak, böcekleri uzaklaştırmaya yarayan bitkileri, yetiştirilen ürüne temas ettirmek gibi eski usul yöntemlerin yanı sıra sertifikalı organik ürünler kullanarak ekinlerin verimliliği daha çok artırılıp, bitkiler ve bitki köklerini güçlendirilebilir.
% 100 organik bir mekanik insektisit olan Diaterra, nem emici ve gözenekli yapısıyla tam koruma sağlayan diyatomlu toprağı sayesinde, tarım yapanların baş etmekte zorlandığı zararlıları hiçbir kimyasala ihtiyaç duymadan ortadan kaldırır.
Diyatomlu toprak kalsiyum ve demir gibi faydalı mineraller sayesinde bitkilerin hücre duvarını güçlendirirken, kalıntı bırakmadığı için toprağın iyileşmesine de katkı sunar. Diaterra güvencesiyle kullanabileceğiniz diyatomlu toprağın diğer faydaları şunlardır:
- Toprak sağlığını iyileştirir.
- Silikon, kalsiyum, demir gibi faydalı mineraller ve iz elementler ekleyerek bitkilerin hücre duvarını güçlendirir.
- Sağlıklı kök gelişimini destekleyerek, bitkilerin büyümesini teşvik eder.
- Sağlıklı kök gelişimi sayesinde bitkilerin emiş gücü artar.
- Toprağın sıkılaşmasına engel olarak havalandırmayı artırır.
Tarımda verimliliği hedefleyen Diaterra ile yaban hayatı koruma altına alıp, ekosistemi koruyabilirsiniz.
Mekanik İnsektisit Yöntemleri Nelerdir?
Zararlılar ve haşerelerle, bitkiler arasında koruyucu bir bariyer oluşturan basit ekipmanların ve doğal bileşenlerin kullanıldığı mekanik yöntem, verimliliği artırırken ekosistemi korumayı hedefler. Bilindiği üzere etkili bir çözüm sunan pestisit içeren kimyasal ilaçlar, ekinlerin ve bitkilerin üzerindeki zararlıları yok ederken, sağlıklı toprağa, faydalı böceklere, kuşlara, ağaçlara da zarar verebilmektedir. Mekanik yöntem ise organik tarım ve organik bahçeciliği destekler.
Binlerce yıldır devam eden tarım ve bahçecilik kültürünün etkisiyle farklı mekanik yöntemler ortaya çıkmıştır. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:
Örtme Yöntemi
Bu yöntem, kuşları olgunlaşan meyvelerden, bitkileri zararlı böceklerden, vahşi veya evcil hayvanlardan korumak için kullanılır. Şefaf, plastik ya da dokuma kumaşlar kullanılarak hazırlanan bu örtüler hem toprak sıcaklığını artırırp ürünün daha hızlı büyümesini sağlamak için hem rüzgâra bağlı oluşacak hasarı azaltmak için hem de bitkileri haşerelerden korumak için kullanılır.
Özel dokuları ve üzerlerinde yer alan gözenekleri sayesinde mahsulün nefes almasını sağlayan bu bariyerler güneş ışınlarının bitkiye ulaşmasını engellemeyecek şekilde tasarlanmalıdır.
Elle Toplama Yöntemi
Böceklerin ve yumurtalarının uzaklaştırılması için kullanılan bu yöntemde insan iş gücüne ihtiyaç vardır. .Ancak sınırlı bir alan için uygun olan elle toplam yöntemi sırasında, böceğin gelişim aşamasının dikkatlice takip edilmesi gerekir. Böcek popülasyonları çok fazla artmadan önce, ilk hasar belirtilerini gözlemleyerek mahsuller takip edilmelidir.
Tuzak Kurma Yöntemi
Mekanik bir yöntem olan tuzaklar hazırlanırken böceklere çekici gelecek maddeler kullanılır. Genelde yapışkan tuzaklar kullanılır. Bitki köklerine serpilen ya da yerleştirilen tuzaklar da vardır. Tuzakları kullanırken faydalı böcekleri tuzağa düşürmemek için özel yöntemler geliştirmek gerekebilir. Bunların bir kısmı evde hazırlanabilen maliyeti düşük tuzaklarken bir bölümü de periyodik olarak uygulama ve temizlik gerektiren maliyeti yüksek tuzaklardır.
Böcek Süpürgeleri
Zararlıları bitkilerden uzaklaştırmak için kullanılan böcek süpürgelerinin çoğu vakumludur. Tek kullanımlık bir kartuş içerebilen süpürgelerin, büyük üreticiler için hazırlanan traktörlerle çalıştırılabilen vakum ekipmanları da bulunabilir. Üretim hacmi daha düşük üreticiler için küçük, elde tutulan ve pille çalışan süpürge modelleri de mevcuttur.
Bu yöntemlerin yanı sıra içeriğinde yağ asitleri ve potasyum tozu bulunan bulaşık deterjanları, yapısı sağlam bitkilere uygulanabilien su basınçlı spreyleri de zararlıları uzaklaştırmak için kullanılan mekanik yöntemlerdendir.
Mekanik insektisitlerin en etkilisi olan diyatomlu toprak kullanımı ise mekanik haşere kontrolü olarak sınıflandırılır. Tarımda diyatomlu toprak kullanımı için Diaterra’nın sertifikalı % 100 organik ürünlerini kullanabilirsiniz.