Humik Asit Nedir? Humik Asit Ne İşe Yarar?

Humik Asit Nedir? Humik Asit Ne İşe Yarar?

Humik asit, topraktaki organik maddelerin ana içeriği olan humusun en aktif maddesidir. Son yıllarda kullanım oranı oldukça artan humik asit, tarımda verimliliği artırmaya yarayan doğal bir kaynaktır. Koyu kahverengiden siyaha dönen renklerde olan bu heterojen kaynaklar, bozulmaya dayanıklı yapılarıyla öne çıkar.   

Organik formdaki bileşenlerin, ekinin daha verimli bir şekilde büyüyüp gelişmesini desteklediğini biliyoruz. Bitkiler öldüğünde toprakta organik çürüme yoğunlaşır. Çürüyen bitkiler, hayvanlar ya da toprağın içinde bulunan canlı organizmalar birleşerek mineral ve vitamin açığını da kapatan güçlü bir senteze dönüşür.  İşte, toprak ile bitkiler arasında kıymetli bir aktarım sağlayan bu organik moleküllere humik asit denir. Humik asit kullanımı değişen iklim koşullarında, çevreyi korumaya yardımcı olacak özelliklere sahip olması nedeniyle özellikle son yıllarda yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. 

Kimyasal gübrelemede inorganik besinlerin emilemeyen kısmı denizlere, göllere ve yeraltı sularına karıştığından ekolojik bir tehdit oluşturmaktadır. Humik asit kullanımını yaygınlaştırmak gibi, organik tarımı destekleyecek adımlar atmak bu tip riskleri bertaraf etmeye yardımcı olur. 

Peki, kullanım gittikçe yaygınlaşan Humik Asit tam olarak ne işe yarar? Humik Asitin Faydaları Nelerdir?

Humik Asit Ne İşe Yarar?

Humik asit kullanımı yaşadığımız iklim krizinde, çevreyi korumaya yardımcı olacak özelliklere sahip olması nedeniyle özellikle son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Kimyasal gübrelemede inorganik besinlerin emilemeyen kısmı denizlere, göllere ve yeraltı sularına karışır. Bu durum ekolojik tehdit oluşturmaktadır. Organik tarımı destekleyecek adımlar atmak bu tip riskleri bertaraf etmeye yardımcı olur. Humik asit kullanımı bitki gelişimine yardımcı olurken ekosistemin korunmasına da destek olur. 

Humik Asitin Faydaları Nelerdir?

Bilindiği üzere sürekli ekilip işlenen toprağın yapısında zamanla bozulmalar meydana gelebilir. Doğal kaynağı leonardit sayesinde üretimin sürdürülebilirliğini destekleyen humik asit, besin maddelerinin bitkiye geçmesini sağlayarak toprağın genel yapısını güçlendirir. Bu kaynağın en belirgin faydası, bitkilerin besin alımını artırmaktır. Milyonlarca yıllık jeolojik bir sürecin sonunda oluşan humik asitin diğer faydaları şunlardır:

  • Toprakta arzu edilen mikroorganizmaların büyümesini ve çoğalmasını teşvik eder.
  • Hem asitli hem de alkali toprakları nötralize ederek toprağın pH değerini düzenler.
  • Tarımda üretimin sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir rol oynayan bu madde, ekin ekilecek toprağın dokusunu olumlu yönde etkiler ve toprağın gevşemesine destek olarak işlenebilirliğini artırır.
  • Bitkilerin besin ve su alımını iyileştirir ve optimize eder.
  • Suda çözünebilen inorganik gübreleri kök bölgelerinde tutar ve sızıntıyı azaltır.
  • Toprağın su tutma kapasitesini artırdığından, su kullanımını önemli ölçüde azaltılmasını sağlar.
  • Sağlıklı kök gelişimini destekler 
  • Bitkinin hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • Kimyasal gübrelerin olumsuz etkilerini azaltırlar.
  • Topraktaki suyun buharlaşma hızını düşürmenin yanında, toprakların katyon değişim kapasitelerini de (KDK) artırır. 
  • Besin elementlerinin (N, P, K + Fe, Zn ve diğer eser elementler) formlara dönüştürülmesini destekler.
  • Azotun bitkiler tarafından alımını artırır.
  • Fosforun Ca, Fe, Mg ve Al ile reaksiyonunu azaltır ve onu uygun bir forma dönüştürür.

Bunların yanı sıra humik asitin ekosistemin korunmasına da katkısı büyüktür. Toprağın su tutma özelliğini artırdığı için kurak ve az killi topraklarda fazladan su kullanımına engel olur. 

Humik Asit İçeriği

Toprakta, okyanuslarda ve denizlerde doğal olarak bulunan humik asitlerin oluşumu milyonlarca yıllık bir döngünün sonunda gerçekleşir. Humik asitlerin en önemli kaynağı Leonardit olarak adlandırılan doğal kaynaklardır. Başlangıçta yer kabuğunun derinliklerinde yer alan bu kaynaklar yıllar geçtikçe ortaya çıkmıştır. 

Kimyasal bileşiminde %45-65 C, %30-50 O, %2.5-5 H,%3-5 N ve %0.3-0.5 S bulunur. Katyon değişim kapasitesi 350 – 1500 me/100gr. arasında değişmektedir. 

Humik Asit, Humin ve Fulvik Asit Arasındaki Farklar Nelerdir?

Humik maddeler çözünürlüklerine göre humik asit, fulvik asit ve humin olarak üç gruba ayrılırlar.

Fulvik asit, humik asite göre daha az karbon ve daha fazla oksijen ihtiva eder. 

Fulvik asit moleküler yapısı daha küçüktür. Fulvik asitin topraktaki kalıcılığı daha azdır ve daha kolay mikrobiyal bozunmaya uğrarlar. Humik asit ise büyük bir moleküler ağırlığa sahiptir ve parçalanması daha uzun sürer. Fulvik asidin rengi açık sarı veya kahverengi, humik asitin ise koyu kahverengi ve siyahtır. Humik asit kökten emilirken fulvik asit yapraktan alınır. Huminler ise ne asit ne de alkali ortamlarda çözünemeyen humik yapılardır. 

Humik Asit Nasıl Kullanılmalıdır?

Humik asit potasyum hidroksit ile formulüze edilip ham sıvı olarak ya da eleme yöntemiyle yabancı maddelerden temizlendikten sonra, katı bir biçimde kullanılabilir. Sıvı haldeki humik asit hem damlama hem de püskürtme yöntemiyle uygulanabilir. Granül haldeki humik asit serpme yöntemiyle doğrudan toprağa uygulanabilir. Her iki formda da humik asitler diğer organik ya da inorganik gübreler ile karıştırılarak kullanılabilir. Sıvı halde olanlar zirai ilaçlarla karıştırılarak da kulllanılır. 

Humik Asit Nerelerde Kullanılır?

Humik asit, toprak erozyonunu önlemekten tarımda gübre ve zirai ilaç kullanımının azaltılmasına kadar pek çok alanda fayda sağlar. Asıl amacı tarımda verimliliği artırmak olan bu doğal kaynak tarlalarda, seralarda, meyve bahçelerinde, tohum ekimi ya da fide dikiminde kullanılır.

Tahıllarda, endüstri bitkilerinde, baklagillerde, seralarda yetiştirilen sebzelerde, bağlarda gübreden optimum fayda sağlamak için kullanılır. Pamuk, şeker pancarı tütün çay; fasulye, nohut, mercimek, patates gibi önemli besin kaynaklarını yetiştirirken sıkça kullanılır. 

Diaterra Toprak Düzenleyicide Humik Asit

Diaterra Toprak Düzenleyici, diatom toprağı ve leonardit karışımından oluşan yapısı ile organik tarım için mükemmel bir toprak düzenleyici çözümdür. Sürdürülebilir bir tarım için yola çıkan Diaterra, 50 yıllık maden mühendisliği deneyimiyle kolayca uygulanabilen, uygun maliyetli çözümler sunar.

Tarım ve hayvancılıkta güvenle kullanabileceğiniz Diaterra ürünleriyle ilgili detaylı bilgi almak için bizimle hemen iletişime geçin.

Kaynaklar:

WhatsApp'tayız!