Kırmızı Örümcek Nedir? Kırmızı Örümcek ile Mücadele ve İlaçları

Kırmızı Örümcek Nedir? Kırmızı Örümcek ile Mücadele ve İlaçları

Ekili alanlara zarar veren organizmalar, geçmişten bu yana tarımda verimliliğin önündeki en büyük engellerden biri olarak kabul edilir. İşte bu zararlı organizmalar içinde en sık karşılaştıklarımızdan biri de kırmızı örümcektir. Özellikle ülkemizde sıkça rastlanan kırmızı örümcek, kontrolsüz sentetik ilaç kullanımı nedeniyle popülasyonu hızla artan bir türdür. Kontrolsüz sentetik ilaç kullanımı hem uzun vadede verimlilik hedefine ulaşmanın önünde büyük bir engel teşkil eder hem de bu yöntem çevre ve insan sağlığı açısından büyük riskler taşır. Oganik alternatifler, modern tarım yöntemlerini uygularken zararlılardan nasıl kurtuluruz sorusunu soranlara kalıcı, etkili ve doğal çözümler önerir. 

Peki ne yapabiliriz ve bu yöntemler nelerdir? Bütüncül bir yaklaşımla kırmızı örümcek gibi akarlardan ve bitkilere zarar veren haşerelerden nasıl kurtuluruz, organik tarım ilacı zararlılarla mücadelede nasıl kullanılır gibi soruların cevabını vermeden önce gelin kırmızı örümcek türünü biraz daha yakından tanıyalım. 

Kırmızı Örümcek Nedir? 

Kırmızı örümcek veya iki noktalı örümcek bitkilerle beslenen bir akar türüdür. Latince ismi Tetranychus Urticae  olan kırmızı örümcek, Tetranychidae veya örümcek akarları ailesinin en çok bilinen üyesidir.  En çok bilinen örümcek akarı olmasının en önemli nedenlerinden biri polifag bir tür olmasıdır. Kırmızı örümcekler küçüktür ve bu nedenle onları çıplak gözle görmek oldukça zordur. Genellikle yaprakların alt kısmında koloniler halinde yaşarlar.

Yaprakları delerek ve bitki sıvılarını emerek beslenirler. Seralarda, tropik ve ılıman iklimin hüküm sürdüğü tarım bölgelerinde sıkça rastlanabilen kırmızı örümcek, yaprakların üstünde ve altında ince bir ağ örerek yumurtalarını yaprakların üzerine bırakır. Kırmızı örümcek, yaprak hücre içeriklerini emerek beslendiği için bitkiler için büyük bir tehdit oluşturur. Beslenmelerinin önüne geçilmezse, dadandıkları bitkiler kısa süre içinde sararıp kurur. Önlem alınmadığı takdirde bitkilerin ölmesi kaçınılmazdır. Artık kırmızı örümceği yakından tanıdığımıza göre, kırmızı örümcekle doğal mücadele nasıl olur, gelin bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim. 

Kırmızı Örümcek ile Mücadelede Organik Yöntemler

Kırmızı örümcek ile organik yolla mücadelede tercih edilebilecek en etkili yöntem Diaterra kullanımıdır.  Peki Diaterra nedir? Diatomlu toprak, diatomit, kizelgur olarak da bilinen Diaterra, organik tarımın temel prensiplerine uygun bir tür fosil kalıntısıdır. Bu toprak türü, milyonlarca yıl önce okyanus ve göl sularında yaşayan tüm canlıların besin kaynağı olan diatomun kalıntılarından oluşur. Bu iskelet kalıntıları yıllar içerisinde fosilleşerek yumuşak tozsu kayalara dönüşmüştür. Jeolojik hareketlerle toprak yüzeyine itilen olan bu tortular, günümüzde en etkili organik haşere mücadele yöntemlerinden biri olarak kullanılmaktadır.

Diyatomlu toprak böceklerin dış iskelet kısımlarında bulunan katı ve sıvı yağları absorbe ederek etki gösterir. Aşındırıcı ve kurutucu etki gösteren diyatomlu toprak, böceklerle temasa geçtiği andan itibaren etkisini göstermeye başlar. Böylece böceklerin kuruması sağlanır ve söz konusu zararlı canlılar hiçbir kimyasal desteğe başvurmadan kısa zaman içinde imha edilir. 

Diatomit toprak kırmızı örümcek akarı başta olmak üzere yüzlerce farklı haşere ve akara karşı tam koruma sağlar ve istila dönemlerinde mücadelede hızlı bir biçimde sonuç alınmasına yardımcı olur. Üstelik faydaları, zararlı mücadelesi ile de sınırlı değildir; çok sayıda yararlı mineral taşıyan diatomlu toprak, son derece besleyici bir toprak düzenleyicidir ve özel yapısı ile toprağın hava almasını sağlar.  Kapalı ortamlarda, açık alanlarda ve büyük çiftlik sahalarında gönül rahatlığıyla kullanılabileceğiniz diatomlu toprak ile hem kırmızı örümcek hem de karınca, pire, tahta kurusu, cırcır böceği, hamam böceği gibi zararlılardan kurtulabilirsiniz.

Kırmızı Örümcekten Nasıl Kurtulurum?

%100 diatomlu toprak içeriğine sahip olan Diaterra ürünleri haşere ve akar ile mücadelede etkin bir çözümdür. Kolaylıkla uygulanan Diaterra ürünleri, yaklaşık 3 ay boyunca toprağınızı besleyerek korur. Her mevsim güvenle uygulanabilen Diaterra ürünleri, insan ve hayvan sağlığı için zararlı hiçbir katkı içermez ve organik tarım için tamamen uygundur.

Zararlı mücadelesinin pratik ve uygun maliyetli yolu olan Diaterra ürünleriyle tanışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kırmızı Örümcek Türleri Nelerdir?

Kırmızı örümcek akarları (Tetranychus urticae) bahçelerde en yaygın görülen zararlılardan biridir. İğne başından daha küçüktürler, bu da fark edilmelerini zorlaştırır.

Altı yerine sekiz bacağı nedeniyle bu böcekler, böceklerden ziyade eklembacaklılar (örümceklerle akraba) olarak sınıflandırılır. Çoğu örümcek akarı ince ipek dokuma üretme yeteneğine sahiptir.

Örümcek akarlarının 1600’den fazla türü vardır; iki benekli örümcek akarı ve kırmızı örümcek akarı Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın olanlardır. Renkleri kırmızı, yeşil, sarı, turuncu ve hatta kahverengiye kadar değişebilir.

İki benekli örümcek akarı (Tetranychus urticae) turuncu renktedir ve yanlarında iki koyu nokta vardır. Aynı zamanda çoğu süs bitkisinin yanı sıra ev bitkileri ve sera istilalarının da ana suçlusudur.

Kırmızı Örümcek Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Kırmızı örümcekler havaların ısınmaya başlamasıyla, beslenmek için ortaya çıkarlar. Nisan ayında ortaya çıkan bu akarların istilası, gözle görülemeyecek kadar küçük olduklarından genellikle geç fark edilir. 

Kırmızı Örümcek Hangi Bitkilerde Görülür?

Kırmızı örümceklerin 180’den fazla farklı bitki türünde bulunduğu tespit edilmiştir. Özellikle fasulyede sık rastlanan kırmız örümcek hem ev bitkileriyle hem karanfil, krizantem gibi çiçeklerle hem de domates, biber, patates, fasulye, mısır, elma, şeftali, armut, erik, kayısı gibi sebze ve meyvelere beslenebilir.

Kırmızı Örümcek İnsanlara Zarar Verir mi? Kırmızı Örümcekler Zehirli midir?

Bitkiler için büyük bir tehdit oluşturan kırmız örümcekler insanlara zarar vermezler. Şu ana kadar kırmızı örümceklerin zehirli olduğuna dair hiçbir gösterge bulunamamıştır. Ancak doğada kırk beş binden fazla örümcek türü olduğunu varsayarsak, örümcek tarafından ısırıldığınızı düşündüğünüz durumlarda süreci yakından takip edip uyuşma, mide bulantısı, baş dönmesi gibi durumların ortaya çıkıp çıkmadığını gözlemlemek gerekir. 

Kırmızı örümcek ile mücadele ederken Diaterra’dan yararlanabilir, kırmızı örümcek ile birlikte thrips, yaprak biti, unbiti gibi tüm zararlılardan kurtulabilirsiniz.

WhatsApp'tayız!